Nationale Vogelweek

Nationale Vogelweek

Van zaterdag 17 tot en met zondag 25 mei 2014 is het in Nederland weer Nationale Vogelweek. In het hele land vinden excursies, workshops en andere activiteiten plaats. Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland organiseren de week om zo veel mogelijk mensen te stimuleren vogels te leren kennen en waarderen.

Vogelstand
In het weekend van 18 en 19 januari vond in Nederland de Nationale Tuinvogeltelling plaats. Meer dan  55.000 mensen deden hieraan mee. Door het zachte winterweer waren er minder vogels te zien, omdat deze nog voldoende voedsel konden vinden in de buitengebieden. De huismus stond weer op nummer één, gevolgd door de koolmees en de merel. Ook bleek dat de populatie spreeuwen nog altijd aan het afnemen is. Hoe dat komt is niet duidelijk. Reden voor de Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek om 2014 uit te roepen tot Jaar van de Spreeuw.

Creëer een vogelparadijs
Wilt u in uw eigen tuin genieten van het vrolijke gekwetter en gedartel van onze gevederde vrienden, die u bovendien van vraatzuchtige slakken en zoemende muggen afhelpen? Een aantal tips:

  • Zorg voor een gevarieerde beplanting, met hagen en bomen waarin ze beschutting en nestplaatsen kunnen vinden
  • Hoe meer groen, hoe beter. Bloeiende planten trekken insecten aan die op hun beurt graag verorberd worden door vogels
  • Plant bessenstruiken en rozenstruiken die bottels vormen waarvan ze kunnen snoepen en doornstruiken waarin ze zich kunnen verschuilen
  • Plaats een vogeldrinkbak en hang een nestkastje op
  • Maak de tuin niet te netjes. Laat hier en daar wat takken en bladeren liggen, waartussen de vogels beschutting en insecten vinden
  • Gebruik geen pesticiden of chemicaliën