Vakantietips voor je kamerplanten

Vakantietips voor je kamerplanten

Eerder gaf ons tuincentrum in Edam je al handige tips om je kamerplanten in de zomer 'fris en 'fruitig' te houden. Maar wat als je op vakantie gaat? Hoe zorg je ervoor dat je planten jouw afwezige groene vingers en regelmatige dosis 'tlc', overleven? En wat als je buren ook allemaal op vakantie zijn en je geen plantenoppas kunt vinden? Ons tuincentrum weet raad!

Hoe houd je kamerplanten in leven tijdens je vakantie? 

  1. Regel een plantenoppas

Vraag op tijd of een goede buur of vriend(in) voor jouw planten kan zorgen. Heeft diegene geen groene vingers, leg bij de planten dan spiekbriefjes waarop staat hoe vaak en hoe veel water ze nodig hebben. Je maakt het je plantenoppas helemaal gemakkelijk als je planten die weinig water en planten die meer water nodig hebben bij elkaar zet. Zet ook de gieter(s) grijpklaar. En geef vlak vóór vertrek alle planten een flinke plens water.

Plantenoppas voor kamerplanten

  1. Temper het zonlicht

Hoe meer licht en warmte, hoe meer en vaker je groene huisgenoten water nodig hebben. Temper het zonlicht met halfgesloten luxaflex of rolgordijnen of zet je planten iets verder van de ramen. Probeer echter te voorkomen dat iedere passant kan zien dat je afwezig bent door alle planten uit de vensterbank te halen of alle raambekleding potdicht te doen. Vetplanten en cactussen kunnen best in de vensterbank blijven staan, maar liever niet pal op het zuiden, in de volle zon.

  1. Geef ze een voetenbadje

Blijf je niet langer dan een dag of tien weg? Plaats je planten zonder sierpot in een ondiepe bak of in de wasbak met een stop op het afvoergaatje. Leg wat houten plankjes in de bak en vul de bak met een laagje (lauwwarm) water. Vervolgens zet je de planten op de houten plankjes. Voor planten in terracottapotjes kun je ook een oude handdoek gebruiken. Die maak je eerst kletsnat en vervolgens hang je de helft van de handdoek in een met water gevulde wasbak. De andere helft van de handdoek drapeer je in de spoelbak ernaast of over een placemat op het aanrecht. Daar zet je dan de planten op. Doordat het terracotta nat blijft krijgen de plantenwortels ook aldoor een beetje water.

  1. Laat ze buiten spelen

Veel kamerplanten kunnen in de zomer gewoon buiten staan. Zet ze op een beschutte, schaduwrijke plek op je terras of balkon, maar niet onder een afdak. Haal ze indien mogelijk uit hun sierpot en plaats ze in hun binnenpot op een waterschaal. Geef ze allemaal vlak vóór vertrek een flinke scheut water. Hopelijk (voor de planten) valt er ook af en toe een buitje tijdens je afwezigheid.

  1. Gebruik druppelsystemen

Druppelsysteem kamerplanten

In ons tuincentrum in Edam vind je handige 'druppelsystemen' voor potplanten. Zoals een ronde glazen of plastic bol met tuit die je vult met water en in de potgrond steekt. Dan druppelt het water langzaam naar de wortels. Er zijn ook terracotta 'tuiten', al dan niet met een slangetje erbij. En systemen met een slimme pomp, waterverdelers en slangen. 

Namens het hele team van ons tuincentrum in Edam: een heel fijne, onbezorgde vakantie voor jou en je groene huisgenoten!

Tags: