Kentiapalm: Woonplant van de maand januari

Kentiapalm: Woonplant van de maand januari

Begin het jaar goed met een vriendelijke palm die van top tot teen mooi groen is en ook nog eens naadloos aansluit bij de tijdgeest: nieuwe plannen, beter leven, echt thuiskomen.  

Donkergroene rust 

Als de kerstboom een leegte heeft achtergelaten in huis, is Kentiapalm een ideaal alternatief om je huis groen te stylen in je eigen smaak. Uit een relatief bescheiden basis – makkelijk als je weinig vrije vloerruimte hebt - komt bij deze palm een vrolijke fontein aan donkergroene slanke stengels met elegante palmbladen. Of je nu een woonplant of binnenboom zoekt, deze palm is verkrijgbaar in alle maten. En verder? Makkelijk in de omgang en een prettige persoonlijkheid om in huis te hebben, met een zachtaardige uitstraling. 

G'day mate! 

Kentiapalm (officieel Howea forsteriana) is lid van de palmenfamilie en groeit op Lord Howe Island ten oosten van Australië onder het bladerdak van grotere bomen. Hierdoor is hij gewend aan weinig zonlicht. In de Victoriaanse tijd, toen exotisch groen een enorme indoor hit was, veroverde Kentiapalm het westen. Het was de enige palm die weinig licht, lage luchtvochtigheid en koele kamers aankon.

Wil je weten! 

  • Door het vele groene blad is Kentiapalm een woonplant die de luchtkwaliteit in huis helpt te verbeteren.
  • Je haalt er een stukje paradijs mee in huis, de jonge plantjes komen nog altijd van Lord Howe Island: witte stranden, azuurblauwe zee en palmen, van die dingen.  
  • Kentiapalm wordt vaak geassocieerd met het sterrenbeeld Steenbok, omdat Lord Howe Island heel dicht bij de Steenbokskeerkring (een cirkel om de aarde op 23 graden zuiderbreedte) ligt.

De kracht van Kentiapalm

Keuzestress is iets waar veel mensen mee te maken hebben. Bij vrijwel iedereen groeit de behoefte aan overzicht en prioriteiten stellen. Voor groen in huis betekent dit dat de plant belangrijker is dan de pot. En dat, in plaats van veel verschillende planten, er wordt gekozen voor één soort, om rust in het interieur te brengen. Het mooie zachte blad van Kentia vormt daarnaast een vriendelijke buffer tegen brekend nieuws en andere zaken uit de buitenwereld die rauw op je dak kunnen vallen. Het is vrij dicht, maar laat toch diffuus licht door, voor een prettige sfeer in huis. 

Trivia 

  • Koningin Victoria was dol op Kentiapalm: ze kweekte ze in al haar paleizen. 
  • De associaties met royalty gaf de plant veel prestige, wat de palm de lieveling van de high society maakte. 
  • Kentiapalm staat ook bekend als de 'Hollywood palm' omdat de plant opvallend vaak wordt gebruikt in films en series, #fotogeniek. 

Zó style je Kentiapalm

Een sterke, aansprekende groene woontrend is groepjes maken met identieke planten. Omdat Kentiapalm in zoveel verschillende hoogte verkrijgbaar is, leent de palm zich hier uitstekend voor. Zet verschillende formaten in identieke potten bij elkaar voor een rustig en ruimtelijk effect dat toch levendig is, dankzij de mooie groene franjes van het blad.  

Verzorging 

  • Kentiapalm is een van de weinige palmen die relatief donker kan staan en laat zelf weten of zijn locatie naar wens is. Wordt het blad lichtgroen tot geel, dan staat ie te licht. Zie je weinig nieuwe scheuten ontstaan, dan staat Kentiapalm te donker. 
  • De palm gedijt het best op een iets vochtige kluit, maar die moet ook weer niet zo nat zijn dat er een laagje water onderin de pot staat. 
  • Mee onder de douche of buiten in een milde regenbui staan, frist 'm lekker op en voorkomt spint.
  • Kentiapalm houdt van kamertemperatuur, onder de 10°C is te koel voor deze koukleum.
  • Tussen april en september om de twee weken een beetje plantenvoeding geven houdt de groei erin. In de winter groeit Kentiapalm niet en is voeding niet nodig.