Compost maken

Compost maken

In plaats van tuin- en keukenafval weg te gooien kunt u het na verloop van tijd hergebruiken als bodemverbeteraar en plantenvoeding. Leg daarvoor een composthoop aan in een hoek achter in de tuin of achter een grote struik, om deze uit het zicht te houden. U moet er natuurlijk wel makkelijk bij kunnen. Heeft u een grote tuin en veel afval, dan kunt u de hoop afzetten met houten planken en balken. U kunt ook kiezen voor een (wormen)bak of vat.

Vitaminekuur voor de tuin
Compost bestaat uit afgebroken groenafval. Bacteriën, schimmels en beestjes als wormen zetten het afval om tot gezonde plantenvoeding. Wormen nemen het materiaal in zich op en zetten het om in humus voor (groente)planten, struiken, bomen en het gazon.

Wel of niet op de composthoop
Geschikt: (versnipperd) snoeiafval, grasmaaisel, herfstbladeren, eierschalen, rauwe groente- en fruitresten, koffiefilters en theezakjes, houtsnippers, zaagsel, stro
Niet geschikt: gekookte etensresten, vlees en botten, schillen van citrusvruchten, kattenbakkorrels, papier, onkruid, coniferentakken, en zieke, bloeiende en zaaddragende planten

Composttips

  • Plaats de composthoop in de halfschaduw en op een beschutte plek, om te voorkomen dat hij te nat of te droog wordt.
  • Zorg voor de juiste verhouding tussen vochtig en droog en tussen grof en fijn materiaal én voor voldoende variatie in keuken- en tuinafval. Wissel laagjes van verschillende materialen af.
  • Voldoende lucht in de composthoop versnelt het proces en voorkomt nare geurtjes. Schep de hoop daarom ongeveer eens in de twee à drie maanden om met een riek of een speciale beluchtingsstok.
  • Afhankelijk van de materialen op de hoop is de compost na vier tot negen maanden klaar. De compost voelt dan aan als droge aarde en ruikt naar verse bosgrond. Gooi onverteerde resten terug op de hoop.
  • Verspreid elk jaar ongeveer twee centimeter compost over de hele (moes)tuin.